Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече е в бурна предизборна

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече е в бурна предизборна
Коментари Харесай

На крива бизнесракета скъпият газ й пречи

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който към този момент е в бурна предизборна акция, прекара част от уикенда в огромния торов цех " Неохим ", с цел да покаже съпричастност към газовите несгоди на бизнеса. 

Директорът на завода Стефан Димитров се оплака в наличието на високия посетител,  че поради скъпия природен газ предприятието е в толкоз тежко тежко финансово положение, че се постанова да спре и да освободи част от служащите. " Промяната  унищожи стопанската система и умъртви България ", установи преливащ от съчуствие и възмушение някогашният министър председател, по чиято виновност България не може да употребява цялостните количечества на ниска цена газ от Азебрайджан. Междувременно се разбра, че " Неохим " в действителност има рекордна облага от 76 млн. лв., в действителност затваря, само че поради планувания годишен ремонт, а мощно угриженият шеф в действителност е политически зает с ГЕРБ и може да стане народен представител от тази партия.   

Фарсът, разигран през уикенда на площадката на старозагорския завод, провокира реакцията на мениджъра на различен голям торов цех у  нас  - известния вложител от Нидерландия Филип Ромбаут, който към този момент дълги години сполучливо управлява " Аггрополихим Девня ". Ето неговия прочувствен пост във Facebook:  

 

" Начинът, по който някои мениджъри на избрани ``утвърдени компании`` и високопоставени политици имат ``селективна памет``, с цел да пасне на техния разказ, първоначално е доста смешен за хората, които схващат опита за операция... Но идва миг, в който пристъпват границата на благоприличието. Сега е подобен миг:

``Неохим``, другият производител на торове в България, направи 75 милиона лева. за първите 6 месеца - главно тъй като ``Булгаргаз`` реши да субсидира цялата българска промишленост, като разреши да купуват газ на ``регулирани от ``Булгаргаз`` цени``, вместо да запазят доста евтиния азерски газ за зимата, тъй че хората да не би трябвало да заплащат високи сметки. Сега всички ще заплащат за големите облаги на някои компании, които няма да отидат при чиновниците...

Газопотребяващата индустрия в България лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, макар че българският газ беше доста по-евтин от този в Европейски Съюз и макар че години наред другите асоциации на работодателите упорстваха за свободен пазар, пазарни цени и така нататък Нищо положително не можеше да излезе нито от ``Булгаргаз``, нито от ``Булгартрансгаз``. Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени, само че не и България.

Но в този момент азерският на ниска цена газ свърши и цените, както и цените на българския газ се изравняват с тези в Европа, като към момента не са ги стигнали ... и това е обезпокоително.

``Неохим`` взеха решение да оповестят предходната седмица, че затварят " поради високата цена на газа ". Пълни нелепости. Това прекъсване беше планувано в края на предходната година, когато подадоха потреблението на газ към ``Булгаргаз``. Всъщност те всяка година  затварят през лятото. И евентуално са " уволнили " хора от по-нископлатения личен състав, на които по този начин или другояче не заплащат доста.

Бойко Борисов се появи в ``Неохим`` през уикенда и стартира да вие като вълк... и това беше прекомерно за мен.
За 10 години той, Теменужка и сие не съумяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, само че прокараха през цяла България над 400 км тръба за извънредни доставки на ``Газпром`` за Сърбия и по-нататък и в това време оставиха 1 милиарда отплата от ``Газпром`` на масата. Какво направиха те, с цел да не се случи гръцкият интерконектор...? Но когато желаеха да получат позволение да минат през моите полета за 400-километровия водопровод, получихме няколко телефонни позвънявания ``да не упорстваме, а да съдействаме``. Именно тъй като гръцкият интерконектор не беше приключен в точния момент, България загуби 1 млрд. м3 азерски газ, който евентуално беше с към 100 долара по-евтин от настоящите цени. Това са  пропилени милиони поради... заради какво?

Всъщност актуалната газова рецесия просто демонстрира, че някои промишлености нямат средносрочно или дълготрайно бъдеще по простата причина, че светът се променя по-бързо от тях самите. Ние в ``Агрополихим``, го разбрахме преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, в случай че вършат същото като от преди 60 години, изключително в случай че се пробват да го създадат с съвсем същото съоръжение. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и несъмнено не може да се конкурира с производството му там, където има на ниска цена газ.

Г-н Борисов сподели, че " Промяната`` убива България "... в противен случай, неналичието на смяна убива. И в случай че господин Борисов желае да пристигна в ``Агрополихим``, ние на драго сърце ще му разбираем няколко неща, които не са се трансформирали през последните 25 години, откогато съм тук, а би трябвало. За 10-те години на неговия мандат нито един министър не пристигна да ни посети и може би това е знак.

Големите компании би трябвало да купуват газ от пазара. Така действа Европа. Беше огромна неточност да се прахосва евтиният азерски газ за огромните газови компании. Регулираните цени, т.е. цените от ``Булгаргаз``, не са за по-голямата промишленост.

``Агрополихим`` се оправя доста добре. Ние сме съвсем самостоятелни от газа. Имаме последните части от пъзела и можем да бъдем изцяло освободени от газ до края на тази година, в случай че непотребните бюрократични процедури бъдат сведени до най-малко. Продължаваме да наемаме чиновници и имаме проекти за разширение на стойност 250 милиона евро. Ще удвоим нашия потенциал през идващите 5 години. 5 години са поради процедурите, а не поради яснотата какво желаеме да вършим. Да, изглежда много. Ще изградим заводи, които ще устоят тестването на времето и жестоката конкуренция през идващите 20 години.

Нашето мото е: ``печелете, споделяйте и се забавлявайте``. Увеличихме заплатите по отношение на предходната година с сред 20 и 30%.Вземете това под внимание. Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният чиновник в ``Агрополихим`` получава средната за страната заплата.

Коя компания защитавате, господа политици, и по каква причина? ",. приключва с риторичен въпрос предприемачът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР